Gammelskovbatteriet

Under 1. verdenskrig (1914-1918) var Sønderjylland, som bekendt, under tysk herredømme. Da Tyskland ønskede en ubåds krig med England, måtte de nødvendigvis sikre sig imod angreb, fra deres nordlige besidelser. Man var i Tyskland ikke interesseret i angreb på tyske havneanlæg ved Kiel. Man kalkulerede derfor med bygningen af et fæstningsanlæg, tværs over en stor del af det daværende nordtyske område. Anlægget var klart hen imod krigens slutning. Man havde på dette tidspunkt kalkuleret med, at det skulle kunne fungere som en selvstændig enhed, uden mulighed for forsyninger udefra! Det ville betyde, at anlægget skulle benyttes, selv om det blev afskåret fra selve Tyskland.

 

 

 

Sicherungsstelle Nord

                                                                                                    Skitse Gammelskovbatteriet

Et sådant batteri var Gammelskovbatteriet i Agerskov sogn, der var bestukket med svære skibskanoner af kaliber 24 cm. Der er nogen tvivl om disse kanoners rækkevidde, der formentlig var omkring 20 km. Rygterne mente dog, at de kunne skyde både til Esbjerg og Fredericia.
Gammelskovbatteriet var et fort, der dækkede ca. 4 ha jord. Fortet var indrettet til forsvar til alle sider med skyttegrave, skyttehuller, pigtrådshegn og maskingeværsreder. Fortet havde egen brønd, kantine og sygestation. Der var store depoter af ammunition og madvarer. De enorme betonanlæg blev støbt i en meget streng vinter, og det menes at batteriet stod kampklart i 1917. Gammelskovbatteriets hovedopgave var skydninger op mod Kongeåegrænsen. En evt. engelsk landgang ville af jordbundsmæssige og trafikale årsager være søgt over i den østlige del af Sønderjylland, og batteriet skulle i givet fald skyde mod jernbanestationer i Arnum, Gram, Over Jerstal og Vojens.

 

 

Illegalt foto taget før våbenstilstanden den 11. november 1918
af 24 cm kanon med panserskjold

Læs evt mere :http://www.chakoten.dk/sikr_stil_nord/sicherungssstellung_nord.html  

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *